„Ziua Dobrogei”, aniversată la Tulcea, cu participarea unor cadre didactice ale Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa

 

Dobrogea şi locuitorii săi au o veritabilă „zi naţională”, ziua de 14 noiembrie. Cu 134 de ani  în urmă, în această zi, Principele Domnitor Carol a emis o Proclamaţie către locuitorii Dobrogei  şi un  Ordin de zi către Armată, ambele marcând momentul solemn al revenirii provinciei danubiano-pontice în componenţa statului român.

După mai mult de patru secole de dominaţie otomană, provincia istorică Dobrogea începea evoluţia către modernitate, având ca moştenire insuficienta dezvoltare economică, pe de o parte, iar pe de alta multiculturalismul tolerant, aducător de tradiţii specifice.

Miercuri, 14 noiembrie 2012, sub patronajul Prefectului judeţului Tulcea, Lucian Eduard Simion,  Preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu,  Primarului Municipiului Tulcea, Constantin Hogea, şi al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea a avut loc, la Muzeul de Artă, o manifestare ştiinţifică, cu participare din partea Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice,  Universitatea „Ovidius” din Constanţa.

După alocuţiunile reprezentanţilor autorităţilor locale, conf. dr. Florin Anghel, prorector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, a adus salutul instituţiei de învăţământ superior şi a îndemnat la stabilirea unui parteneriat solid, cu instituţii din judeţul Tulcea, pentru o mai bună cunoaştere a trecutului şi prezentului acestei provincii. La rândul său, lect. dr. Emanuel Plopeanu, decan al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, a făcut câteva aprecieri cu privire la importanţa momentului, precum şi la legislaţia specială care a jalonat integrarea efectivă a acestei provincii, invitând tânăra generaţie să descopere, printre altele, şi aspecte privind evoluţia Dobrogei, în cadrul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice. În final, conf. dr. Stoica Lascu, din partea aceleiaşi instituţii, a vorbit despre semnificaţia anului 1878, importanţa definirii corecte a acestui moment şi a omagiat efortul permanent  al autorităţilor locale şi al instituţiilor de cultură  de a menţine treaz interesul opiniei publice pentru istoria unui oraş şi a unei provincii întregi.

Manifestarea s-a încheiat printr-un moment artistic, susţinut de elevi deosebit de talentaţi ai Liceului de Artă „George Georgescu” din Tulcea. Oaspeţii constănţeni au avut ocazia să viziteze, de asemenea, „Casa Avramide”, o splendidă bijuterie arhitectonică, recent restaurată, aflată în patrimoniul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale, o dovadă în plus a preţuirii de care se bucură, în rândurile contemporanilor, istoria oraşului dunărean.