Miercuri, 12 decembrie 2012, în cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius” din Constanța, va avea loc lansarea cărții „Între tentația imperiului și alianța strategică. URSS și Europa Centrală și de Est (1941-1953)”, Editura Centrul de Studii Transilvane, Academia Română, avându-l autor pe Cosmin Popa.
Doctor în istorie, cercetător al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române și profesor asociat al Facultății de Istorie și Științe Politice din Constanța, Cosmin Popa este specialist în istoria URSS-ului și a Rusiei contemporane, fiind absolvent al Facultății de Istorie din București și, totodată, al Facultății de Istorie și Relații Internaționale a Universității Pedagogice de Stat din Moscova. Activitatea de cercetare în bibliotecile și arhivele rusești, completată cu o vastă experiență în mass-media sunt câteva dintre avantajele autorului pentru elaborarea unor studii documentate, unice ca abordare în istoriografia românească.
După „Nașterea Imperiului”, apărută în 2002 și distinsă cu premiul Uniunii Scriitorilor „CopyRo”, pentru secțiunea istorie, în 2003, astăzi Cosmin Popa propune o nouă analiză la fel de incitantă și de matură. „Între tentația imperiului și alianța strategică. URSS și Europa Centrală și de Est (1941-1953)” stabilește, conform opiniei lui Florin Anghel, semnatarul Cuvântului înainte, „și pentru discursul istoriografic românesc un reper de analiză și retrospectivă regională prin prisma obiectivelor, strategiilor și mijloacelor Moscovei într-o perioadă fundamentală pentru construcția geopolitică a ceea ce, după Al Doilea Război Mondial, s-a numit Războiul Rece. Delegitimarea dogmelor stabilite în istoriografia română, arareori dezbătute cu celeritate de specialist, este contribuția esențială a autorului…”.
Lansarea volumului va avea loc miercuri, 12 decembrie 2012, la Universitatea „Ovidius” din Constanța, Campus Corp A, etajul II, fosta sală a Senatului, de la ora 14.00.
Ministerul Educației Naționale | Biblioteca Judeteana "IOAN N. ROMAN" Constanta | Academia Romana
Directia Judeteana Constanta a Arhivelor Nationale ale Romaniei | Institutul de Istorie Nicolae Iorga
Centrul Cultural "Palatele Brancovenesti" | Foreign Policy Magazine | Resurse culturale | Biblioteca Nationala a Romaniei