Cea de-a XVII-a sesiune a Comisiei academice mixte a istoricilor din România şi Federaţia Rusă a reunit, la Universitatea „Ovidius”, importante personalităţi academice, administrative şi diplomatice din Bucureşti – Institutul de Istorie „N.Iorga”, şi din Constanţa, precum și din Federația Rusă – Institutul de Slavistică al Academiei Ruse de Științe, Institutul de Istorie a Rusiei, Muzeul de rarități al Academiei Ruse de Științe. La lucrările sesiunii au mai participat prof.univ.dr. Dănuț Tiberius EPURE, rectorul Universității „Ovidius”, Dmitrii KORȘUNOV, secretar II al Ambasadei Federației Ruse la București, Mikhail REVA, consulul general al Federației Ruse la Constanța, Ozgen TOPCU, viceconsulul general al Turciei la Constanța, cadre didactice ale Universității „Ovidius”, cercetători, studenți.
Lucrările Comisiei au beneficiat de sprijinul Universității „Ovidius” din Constanța, Consiliului Județean Constanța, Fundației „Demnitatea Pontică”, primăriei municipiului Slobozia, primăriei comunei Lucavița, județul Tulcea, Primăriei Sarichioi, Primăriei Jurilovca, Climteh SRL, București, Tema Energy SRL, București, Centrului de Rusurse pentru Societatea Civică.
Protocolul încheiat pe data de 12 septembrie 2012, la Constanța, și semnat de acad. Ioan Aurel POP, membru al Academiei Române şi rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, președinte al părții române a Comisiei bilaterale a istoricilor din Rusia și România, și de dr. Konstantin NIKIFOROV, membru al Academiei de Ştiinţe a Federaţiei Ruse, directorul Institutului de Slavistică al Academiei de Ştiinţe a Federaţiei Ruse şi prorector al Universităţii de Relaţii Internaţionale din Moscova, președinte al părții ruse a Comsiei bilaterale a istoricilor din Rusia și România, arată următoarele:
„În conformitate cu protocolul din septembrie 2011, semnat la Moscova, la sesiunea Comisiei au fost analizate următoarele teme:
Crize în Europa Răsăriteană și de Sud-Est: cauze, evoluții, consecințe, secolele XVIII – XX;
De la națiunea medievală la națiunea contemporană în Europa Răsăriteană și de Sud – Est.
Comunicările și dezbaterile asupra primei teme au pus în evidență o serie de procese istorice, care au influențat de-a lungul secolelor evoluția spațiului Europei Răsăritene și de Sud – Est, momentele de confruntare militară, precum și crizele interne, însoțite de soluțiile pentru rezolvarea lor. Problemele examinate în cadrul celei de-a doua teme s-au axat asupra modalităților de formare a conștiinței naționale în Europa Răsăriteană și de Sud – Est, precum și asupra modului de exprimare a indentității prin mijloace religioase sau alte tipuri de construcții culturale.
Participanții au fost unanimi în aprecierea că lucrările celei de-a XVII-a sesiuni a Comisiei bilaterale a istoricilor din România și Rusia au fost caracterizate printr-un înalt nivel științific, ceea ce a permis o mai bună cunoaștere a preocupărilor actuale ale celor două părți în domenii de interes reciproc.
S-a convenit, de asemenea, asupra menținerii în sfera preocupărilor științifice a celor două Părți a ariei tematice referitoare la raporturile româno-ruse. Organizatorii au anunțat că va fi editat un volum în care să se regăsească comunicările prezentate în cadrul celei de-a XVII-a sesiuni. Totodată, va continua și schimbul de studii/articole/documente pentru publicarea în revistele de specialitate din cele două țări. Părțile vor continua să se informeze și să se sprijine reciproc cu privire la manifestările științifice, de interes comun, care se vor desfășura în cele două țări.
Părțile au convenit să organizeze cea de-a XVIII-a sesiuni a Comisiei bilaterale a istoricilor din Rusia și România în anul 2014, în Federația Rusă, cu următoarele teme:
Români și ruși în contextul relațiilor internaționale (secolele XV- XXI);
Geneza Primului Război Mondial și destinele popoarelor din Europa centrală, Răsăriteană și de Sud – Est”.
Ministerul Educației Naționale | Biblioteca Judeteana "IOAN N. ROMAN" Constanta | Academia Romana
Directia Judeteana Constanta a Arhivelor Nationale ale Romaniei | Institutul de Istorie Nicolae Iorga
Centrul Cultural "Palatele Brancovenesti" | Foreign Policy Magazine | Resurse culturale | Biblioteca Nationala a Romaniei